maanantai 13. marraskuuta 2017

Jalka pakettiin ja karsinalepoon.

Viikonloppu meni taas kerran enemmän ja vähemmän panikoidessa hevosen takia, mitäs muutakaan. Tintin sädemätä on helpottanut ja se ei ole enään "ongelma" jota tarvitsee päivittäin hoitaa. Tietenkin jatkan edelleen sen hoitamista etenkin kun on näin huonot ilmat ja tarha ui mudassa mistä tämä tamma tietysti nauttii. Mitä mutaisempi kohta sitä enemmän se pyörii siinä eli loimet on kuorrutettu ja olen luovuttanut niiden jatkuvan pesemisen.

Rivi on todella ärsyttävä vaiva ja olen siitä selvinnyt aina vaan harmittelemalla ja seurannut vierestä kun muut hoitavat hevosiaan. Opiskelun aikana hoidimme muutamia tapauksia mutta ne ovat olleet todella helppoja ja pelkällä rasvauksella selvitty. 

Lauantaina Tintin vasen takanen oli jälleen turvonnut kuten se aina onkin eli en siitä huolestunut lainkaan. Bootseja laittaessa alkoi potkiminen jota ei ole koskaan ollut ja hälytyskellot tietenkin alkoivat soimaan. Eihän siihen jalkaan voinut koskea ollenkaan kun prinsessa nosti kintun kattoon ja katseli sivusilmällä "älä edes luule!".

Nopeasti katsottuna jalassa ei ollut yhtään mitään mutta kun sain kädet vihdoin kiinni jalkaan niin kyllähän sieltä heti iski kunnon ruvet ja haavat vastaan. Ei auttanut muu kuin pestä koko kinttu ja roikkua hännässä putsatessa haavat joissa oli mutaa reilusti sisällä. Näitä ei tosiaan nähnyt tai tuntenut kunnolla ennenkuin sai vuohisen alta ja rutun välistä jossa ongelma oli.. Koita nyt sitten selittää niin että siitä ymmärtäisi. 

Jalka oli selkeästi todella kipeä ja haavat ovat tulleet 2päivän aikana kun en ollut käynyt tallilla. Tietenkään turvotus ei ollut herättänyt kenenkään huomiota sen ollessa normaalia. 
Ei auttanut sitten muu kun tehdä kunnon haude jalkaan ja hevonen jättää sisälle.

Sunnuntaina Tintti oli jo paljon pirteämpi ja selkeästi nauroi mun paniikille..

Lauantaina pesun jälkeen. Haavat hiemat vielä tihkui kuten tuo yksi kohta joka on syvin reikä.

Ensimmäinen paketti tehty, tämä oli muutaman tunnin ennen eläinlääkärin tuloa.
 Tallilla on muitakin jotka kärsii pahasta rivistä ja eläinlääkäri oli kutsuttu juuri lauantai illalle tutkimaan ontuva kantava tamma. Tämä ei selvinnyt ihan niin pienellä vaan joutui sulfa kuurille. Meidän tilanne on siis todellakin helppo ja "mitätön". Jotkut hevoset reakoivat todella herästi ja Tintti on sellainen, jos karva on väärään suuntaan niin kyllähän se v*tuttaa.

Turvotus on tietenkin huono asia mutta opin uutta kuulessani, "mikäli hevosen jalka on joskus päässyt turpoamaan eikä sitä ole hoidettu se turpoaa aina ja saattaa jäädä isommaksi etenkin jos turvotus on ollut pitkäaikaista kuten tässä tapauksessa on selkeästi ollut"
Eli Tintin jalka on joskus päässyt turpoamaan ja siinä on todennäköisesti ollut imppari joka on jättänyt jäljet.

Ohjeeksi sain tehdä painesidoksen joka hillitsee turpoamista ja samalla pariksi yöksi kunnon hauteen jonka jälkeen pidetään jalka erittäin puhtaana ja puhdistetaan. Näillä ohjeilla ollaan jatkettu ja Sunnuntaina jalka olikin paljon parempi.

Sunnuntaina kävin juoksuttamassa Tintin aamulla ja virtaa oli liikaakin. Illalla kävin vielä ratsastamassa ja se oli selkeästi hyväksi. Normaalisti voimme siis jatkaa ja haavoja hoidetaan hyvin ettei tilanne pahene.

Ensimmäinen painesidos ja hauteet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti